Hudvård

Recept på hemmagjorda ansiktsmasker

Använd naturliga livsmedel som är bra för din hy välj ingredienser efter hudtyp. Tänk på att applicera ansiktsmasken på en ren hy och låt verka 15-30 minuter beroende på sort.
Ansiktsmask med gurka
Ansiktsmask med gurka innehåller vitaminer och ämnen som stramar till, återfuktar och tonar huden.

½ gurka,

ca 2 dl grekisk yoghurt

några myntablad

Riv och mosa gurkan ihop med myntabladen och blanda i den grekiska yoghurten, låt blandningen stå i kylen en stund innan du smörjer in ansiktet.

Skivad gurka är gott

Det går snabbt och lätt använd Gurka som ansiktsmask
Gurkor är bra för hyn som helhet och inte bara för huden runt ögonen. En enkel form av hemmagjord ansiktsmask är att täcka hela ansiktet med gurkskivor. Gurkorna rensar effektivt både huden och porerna på orenheter

Spirulina ansiktsmask
1 tsk Spirulina pulver
2 tsk Vatten
Detta är den enklaste metoden att använda spirulina för hud som en skönhetsbehandling. Blanda lite spirulina med vatten att göra en pasta och applicera på din hud på ansikte och låt verka i ca 20 minuter.
Huden kommer att kännas härligt ren.

Super återfuktande ansiktsmask
1 msk Spirulina
1 msk honung
Blanda ihop ingredienserna till en krämig konsistens. Fördela blandningen över ansiktet med fingrarna eller en pensel (vilket som du tycker är lättast). Låt blandningen verka mellan 20-40 minuter (t.ex. Medan du ligger i badet).
Tvätta bort ansiktsmasken med varmt vatten. Ansiktsmasken kan göras en till två gånger i veckan.
Använd Spirulina – för åldrande hud Denna mask rekommenderas för dem som har torr hud, eftersom det helt mjukar upp huden. Den har också en mild rengörande effekt och förebygger rynkor och åldrande.
1 msk gräddfil
1 tsk havregryn
1 msk spirulina pulver
Mal sönder havregrynen blanda ihop men spirulina pulver och gräddfil till en slät smet. Låt blandningen dra en stund och applicera i ansiktet och låt den verka i ca 20 minuter. Tvätta bort med varmt vatten.

Ansiktsmask med Spirulina – för alla hudtyper rekommenderas för att förebygga rynkor och åldrande hud
1 msk riven squash
1 msk riven kinakål
1 tsk gräddfil
1 msk spirulina pulver
Blanda alla ingredienserna ordentligt till en pasta. Applicera på ditt ansikte och på halsen och låt verka i ca 20 minuter.

Chokladmask – Masken är välgörande och huden blir klar och känns mjuk.
1/2 dl turkisk yoghurt
ca 2 msk kakao
2 msk honung
1 msk olivolja
Blanda ingredienserna använd gärna flytande honung och applicera på ansiktet. Låt sitta kvar 15 minuter.


Choklad – Kakao har många positiva effekter på huden.

Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen – bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin. Som sagt det innehåller antioxidanter flavonoider mineraler framförallt magnesium, men också kalcium, järn, kalium, natrium A-vitamin, B-vitamin och rikligt med E-vitamin. Kakaosmör är en ett milt fett som de flesta tål. Resultatet gör huden spänstig. Det ger huden näring, återfuktar och verkar mjukgörande. Choklad innehåller antioxidanter som skyddar cellerna och motverkar tillväxten av bakterier och onödigt åldrande. Flavonoiderna verkar antiinflammatoriskt och är välgörande.

Tips! Du kan göra en lyxig ansiktsmask med enbart mörk blockchoklad 75%
Smält chokladen i vattenbad, när det svalnat till lagom temperatur breder du ut det och masserar in det över ansikte och hals som är väl rengjort innan. Låt masken verka i ca 30 minuter. Skölj sedan bort det med ljummet vatten. Avsluta med att smörja in huden med en fuktighetsbevarande kräm.

Ansiktsmask till solbränd hud
1 st skalad och urkärnad avokado
2 tsk extravirgin olivolja
2 skivor gurka
Mosa avokadon och blanda i olivoljan. Fördela blandningen jämnt över ansiktet och avsluta med att placera gurkskivorna över ögonen. Gurka har en lugnande effekt och motverkar svullna ögonlock. Låt verka i 15 minuter.

Antiaging ansiktsmask
½-1 dl jordgubbar
1 äggvita
ca 1 tsk aloe vera gel
Tvätta jordgubbarna mixa sedan jordgubbarna med äggvitan och aloe vera gelen. Låt blandningen stå och dra sig i några minuter. Använd masken efter att du rengjort huden och fördela blandningen över ansiktet. Lägg mer på ställen där det finns rynkor eller gropar.
Låt masken torka på ansiktet. Tvätta sedan bort med ljummet vatten. Avsluta med att skölja ansiktet med kallt vatten så att porerna drar ihop sig något.

Ansiktsmask med Honung – kaffe
2 msk honung
2 tsk snabbkaffe (pulver)
Blanda kaffepulvret med honung och fördela över ansiktet. Låt verka i ca 20-30 minuter, skölj sedan bort med ljummet vatten.
Kaffe sägs ha en antioxidant effekt på huden. Kaffebönorna innehåller rikligt med antioxidanter som är välgörande för huden och skyddar cellerna mot åldrande och kan dessutom motverka bakterier. Oljorna i bönorna är bra för huden. De verkar rengörande och återfettande.
Man kan använda malet kaffe som rengöringslotion eller som peeling.
Ta malet kaffe och blanda med en äggvita, massera in i huden och låt verka ca 30 minuter. Skölj bort med ljummet vatten.

Kaffebönor

 

Kaffesump är bra att skrubba händerna och övriga kroppen med resultatet blir verkligen mjuka och len hud. Kaffe doften försvinner efter ett tag.

Äggvita är bra för att tillfälligt dölja rynkor och strama upp huden. För att göra en lättberedd hemmagjord ansiktsmask ska man ta en äggvita, en tesked citronsaft (från färska citronfrukter) och en matsked yoghurt (grekisk eller naturell yoghurt). Mixa allt samman och applicera på ansiktet.
Banan mot torr hy
Banan är en bra frukt för torr hy och verkar mjukgörande. Den gör huden mjuk och fin. Havregryn innehåller oljor med en hög andel fleromättade fettsyror och är fettgivande med honung verkar återfuktande.
1 banan
1 – 2 matskedar honung
4 – 6 matskedar havregryn

mosa och mixa ingredienserna till en lagom konsistens. Lite vatten kan behöva tillsättas. Fukta sedan huden med ljummet vatten och massera in ansiktsmasken i rengjord hy. Låt masken torka in något och skölj sedan med ljummet vatten.

Jordgubbar innehåller salicylsyra som rengör genom att lyfta bort orenheter och döda hudceller. Jordgubbarna är också sammandragande och minskar porernas storlek.

Vitaliserande ansiktsmask
½ avokado
1 tsk Aloe Vera gel
Citronsaft från en klyfta
Mosa avokadon väl eller mixa blanda i aloe vera gelen och citronsaften.
Låt blandningen stå och dra sig i några minuter. Använd masken efter att du rengjort huden och fördela blandningen över ansiktet. Låt masken torka på ansiktet.
Tvätta sedan bort med ljummet vatten.

Fuktgivande ansiktsmask
½ dl yoghurt naturell
1 msk Honung
kamomillte (1 påse)
Koka en liten kopp kamomill te, ta ut tebladen från tepåsen och blanda i honung. när det har svalnat något blanda i yoghurten. låt blandningen stå och dra sig i några minuter. Rengör ansiktet och gnugga sedan in ansiktsmasken och låt det ligga kvar tills masken har torkat. Skölj sedan bort masken med ljummet vatten. Avsluta med att skölja ansiktet med kallt vatten så att porerna drar ihop sig något.

Det är bara att konstatera att Honung är nyttigt på flera olika sätt.

Honung är bra för torr hud och fungerar som en fuktgivande och läkande. Faktum är att man kan stryka på honung direkt på ansiktet och låta det ligga där en 10-15 min och det ger resultat. Honung är rengörande, fuktighetsbevarande, återfuktande, mjukgörande och antibakteriellt. Den innehåller en massa bra mineraler, vitaminer och enzymer. Ju mörkare honung, desto högre halt av nyttigheter.
Honung tappar många av sina bra egenskaper (framförallt är det de bakteriehämmande enzymerna som förstörs) om den hettas upp för mycket (över 40 grader). EU-honung får endast hettas upp lite grann (för pastörisering) och därmed är den bättre än icke EU-honung som får hettas upp mycket mer.

Återfuktande ansiktsmask
1 Avokado
Mosa en mogen avokado och applicera den sedan på ansiktet. Avokadon innehåller gott om fleromättat fett som är bra för torr hy. Utmärkt också för torra armbågar.
Mjukgörande
(passar bra till känslig och torr hy)
½ mogen papaya
2 msk flytande honung
Mosa den mogna papayan tillsätt flytande honung. Tvätta ansiktet applicera sedan masken på den rengjorda huden låt verka ca 20-30 minuter. Skölj därefter med ljummet vatten. Avsluta med att skölja med kallt vatten så att porerna drar ihop sig något.
Ansiktsmasker mot acne och stora porer

½ tsk mald kanel
1-2 msk honung
Blanda honung och kanel. Smeta ut i tvättat ansikte på områden med pormaskar. Låt sitta i ca 10-15 minuter, tvätta av med ljummet vatten.
Kanel-masken tar bort pormaskar väldigt effektivt.
OBS! Tänk bara på att kanel kan vara väldigt irriterande på huden!
1 msk Honung
1 msk Muskot
1 msk Kanel
Blanda ihop ingredienserna. Tvätta ansiktet först massera sedan masken i ansiktet och låt sitta i ca 30 minuter. Skölj därefter med ljummet vatten och avsluta med att skölja av med kallt vatten så att porerna drar ihop sig något.
Kanel-masken tar bort pormaskar väldigt effektivt.

En mildare kanelmask med peeling
1.5 tsk honung
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk kanel
Blanda ingredienserna. Blöt ner ansiktet och applicera sedan masken och skrubba lätt. Låt masken verka i ca 30 min. Blöt ner ansiktet igen fortsätt att skrubba lite lätt skölj av med ljummet vatten. Var försiktig så att du inte får något i ögonen.
Kanel kan vara irriterande på huden. Masken har en renande effekt och drar ihop stora porer. Huden blir mjuk och len.
Ansiktsmask med Acetylsalicylsyra
4 Aspirin
Några droppar vatten eller aloe vera gel
Krossa tabletterna med mortel eller tablettkrossare, blanda sedan pulvret med vattnet. Applicera blandningen i en rengjord hy massera in försiktigt och låt masken torka in och verka i ca 30 min. Skölj av masken med ljummet vatten, ta först mindre vatten och fukta ner huden massera sedan försiktigt och skölj sedan bort allt. smörj in huden med återfuktande kräm.
Masken kan användas ca 2 gånger i veckan, man får helt enkelt känna sig fram tills hudan har vant sig.
Mot acne, dålig/inflammerad hud, rengör porerna och drar ihop dem, djupt renande och dämpar inflammationen.

Acetylsalicylsyra mask 2
1 treo (obs! var försiktig kan vara irriterande)
ca 1 tsk aloe vera gel
Krossa brustabletten och blanda med ca 1 tsk aloe vera gel, när det brusat färdigt applicerar du det på rengjord hy och massera in det försiktigt. Låt masken verka i ca 30 minuter och tvätta av det med ljummet vatten. Smörj in ansiktet med aloe vera gel eller annan mjukgörande kräm.
Masken kan vara irriterande och stark för huden så prova dig fram försiktigt exempelvis med en halv tablett OBS! treo innehåller även koffein.
Mot acne, dålig/inflammerad hud, rengör porerna och drar ihop dem, djupt renande och dämpar inflammationen.

Ansiktsmask mot Acne
1 tsk Mjöl
2 tsk Mjölk
1-2 tsk citron
Blanda mjöl och mjölk tillsätt citronsaft. (tillsätt mer mjöl om ansiktsmasken blir för rinnig). Applicera masken på det rengjorda ansiktet och låt verka ca 20 minuter skölj därefter med varmt vatten. Avsluta med att skölja ansiktet med kallt vatten så att porerna drar ihop sig något.
Ansiktsmask mot Acne och större porer
1 äggvita
1 msk citron
Vispa äggvitan så att det blir lite skummigt tillsätt sedan citronsaften.
Applicera ansiktsmasken på en rengjord hy och låt den sitta kvar ca 15-20 min.

Djuprengörande peeling/skrubb/ansiktsmask
1 avokado
½ msk vetekli
1 tsk flingsalt
Blanda ihop och applicera på rengjord hy. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan noga. Detta har en peelande effekt vilket gör att den avlägsnar döda hudceller och låter nu fräsch hy ta plats

Ansiktsmask som omedelbart sägs ta bort acne/ärr
1 tsk honung
1 tsk muskotnöt
1 tsk kanel
Blanda ihop ingredienserna applicera sedan masken på det rengjorda ansiktet, massera krämen försiktigt över hyn och låt det verka i ca 20 minuter. Skölj bort med ljummet vatten. Smörj in huden med en passande hudkräm.
Hemmagjord peeling-mask
1 msk vispgrädde
1 tsk Honung
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk nässelpulver
1 tsk bakpulver
Blanda ingredienserna applicera sedan masken på det rengjorda huden. Massera blandningen i ansiktet och låt den jobba i ungefär 10 minuter. tvätta sedan bort med ljummet vatten. Grädden verkar återfettande så det behövs nog inte smörjas efteråt.

Läkande ansiktsmask mot acne
1 tsk gurkmeja
1 krm fin havssalt
2 tsk honung
Blanda alla ingredienserna till en tjock kräm. Pensla sedan krämen på en rengjord hy. Låt den sitta på i minst 40 minuter. Skölj sedan bort det med varmt vatten. Avsluta sedan med att skölja huden med kallt vatten.
Gurkmeja är antiinflammatoriskt och innehåller rikligt med antioxidanter. Man kan använda gurkmeja som puder eller blanda med olja på sår och hudsjukdomar som acne och psoriasis, de antiinflammatoriska egenskaperna kan vara en förklaring till den positiva verkan.
Gurkmeja som ansiktsmask Kan bidra till att återställa hudens naturliga balans men gurkmeja kan färga huden om det används i större mängder (kan vara bra att veta) och om det inte tvättas av ordentligt. Använd gärna ansiktsvatten efter masken efter att masken är borttvättad för att få bort resterna som eventuellt ligger kvar. Skulle huden bli lite färgad av gurkmejan kan man ta en citron skiva och stryka över huden, citronsaften gör att färgen bleks och syns mindre. Förutom att hjälpa en hud med acne skall gurkmeja vara bra mot rynkor och mörka ringar under ögonen.
Ansiktsmask med gurkmeja
2 msk mjöl
½ tsk gurkmeja
1 msk mandelolja mjölk
Blanda mjölet och gurkmeja tillsätt mandelolja och så mycket mjölk att det blir en bredbar pasta. Applicera pastan på ansiktet (undvik området kring ögonen) låt masken verka i 10 – 15 minuter och tvätta bort med varmt vatten. Avsluta med ansiktsvatten och mjukgörande hudkräm.

Ansiktsmask 2
1 msk Yoghurt
1 msk honung
1 tsk vegetabilisk olja tex. kokos,- eller olivolja
½ tsk gurkmeja
2 droppar eterisk olja med terapeutisk effekt (tex. lavendelolja)
Blanda ingredienserna. Applicera på huden och låt verka i 10 – 15 minuter, skölj sedan med varmt vatten och avsluta med ansiktsvatten och mjukgörande hudkräm.

Lugnande ansiktsmask
1 msk honung
1 msk naturell yoghurt
Blanda ihop ingredienserna i en skål och applicera sedan på ansiktet. Låt verka i ca 20 minuter. Funkar superbra på irriterad eller bränd hy.
Ansiktsmask för mogen hud
1 tsk honung
1 äggula
1 tsk vitt eller grön lera (pulver)
Blanda ingredienserna till en jämn smet. Applicera blandningen på rengjord hy och låt verka i 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten.

Potatis – Är fiberrik och rik på protein, B-,vitamin, C-,vitamin, fosforsyra. Saften från en rå potatis är antiinflammatorisk och mjukar upp huden samtidigt som den drar ihop och bleker huden.

Behandling mot Grå och oren hy
1 stor potatis
Naturell yoghurt
Skala och riv potatisen blanda i naturell yoghurt tills det blir en lagom smet.Applicera blandningen i ansiktet och låt det verka ca 30-40 min.skölj av med vatten.

Potatis har en stramande effekt ett tips är att gnida råa potatis skivor i ansiktet, det stramar upp.

Tips! ifall du får solbränna applicera Aloe Vera gel på solbrända områden det hjälper till att svalka av och läka (bra att ha hemma).

Ansiktsmask med avocado – sesam
2 mogna avokado
1 ½ tsk pressad citronsaft
1 tsk sesamolja
Mosa eller mixa avokado väl blanda i citronsaften och sesamolja. Rör om ordentligt låt röran stå i kylskåp och dra sig ca 10-15 min. Applicera masken på ett rengjort ansikte. Låt masken verka ca 20-30 min.
Skölj av väl med ljummet vatten och avsluta med att skölja av ansiktet i kallt vatten så att porerna drar ihop sig.
Obs! satsen blir ganska stor räcker till 2-4 behandlingar beroende på hur mycket man tar på ansiktet.

Ansiktsmask med avocado – oliv
2 mogna avokado
1 ½ tsk pressad citronsaft
1 tsk olivolja
Mosa eller mixa avokado väl blanda i citronsaften och olivolja. Rör om ordentligt låt röran stå i kylskåp och dra sig ca 10-15 min. Applicera masken på ett rengjort ansikte. Låt masken verka ca 20-30 min.
Skölj av väl med ljummet vatten och avsluta med att skölja av ansiktet i kallt vatten.
Obs! satsen blir ganska stor räcker till 2-4 behandlingar beroende på hur mycket man tar på ansiktet.

Apelsinmask
1 tsk naturell yoghurt
1 tsk färsk pressad apelsinjuice
Blanda ingredienserna och applicera blandningen på ansiktet. Låt masken verka i 5 min. Skölj av med varmt vatten.Apelsin är milt sammandragande och friskar upp trött hud och gör den spänstig. Den höga c-vitaminhalten gör frukten läkande. Apelsinsaft är en utmärkt ersättare för vatten i ansiktsmasker.

Lugnande och fuktgivande ansiktsmask
½ Banan
½ avocado
2 tsk naturell yoghurt
1 tsk olivolja
Blanda och mixa ingredienserna väl. Applicera på ansiktet och nacken låt masken verka i 20-30 min.

Proteinet i ägget hjälper till att reparera och återbygga vävnaden i huden….

Stramande ansiktsmask
1 persika
1 äggvita
Vispa/mixa äggvitan fluffig blanda sedan i och mixa fruktköttet till en slät konsistens. Applicera blandningen på ansiktet undvik ögonen. Låt blandningen verka i ca 30 min. Tvätta av ansiktet med svalt/kallt vatten.

Gammalt husmorsrecept / Stramande ansiktsmask
1 äggskal
1 äggvita
Torka av äggskalet krossa det i en mortel till ett fint pulver eller använd exempelvis en kaffekvarn. Blanda pulvret med äggvitan och vispa det ordentligt. Låt blandningen stå en stund innan du applicerar och masserar in det i ansiktet låt det torka in och tvätta sedan av det med ljummet vatten.
Stramande ansiktsmask som håller bakterier borta
1 äggvita
1 tesked citronjuice
1 tesked honung
Vispa ihop ingredienserna som du sedan applicerar i ansiktet, låt det torka in och tvätta sedan av det med ljummet vatten.
Citronjuice + Honung = SANT
En snabbmetod som stramar upp och återfuktar hyn inför festkvällen.
Gör så här: Stryk på ett tunt lager av färskpressad citronjuice blandat med honung över ansiktet. Låt det verka i ca tio minuter och skölj av det med ljummet vatten.
Tomater är sammandragande, läkande samtidigt som det stärker och renar huden. Saften från tomater är rika på A-vitamin, B-vitamin och c-vitamin.

Ansiktsmask med tomat
1 tomat
2 msk tomatpuré
havregryn
Tvätta tomaten, Mixa ingredienserna till en slät smet applicera på väl rengjord ansikte och låt verka i 30 minuter. Skölj sedan av med ljummet vatten.

Ansiktsmask med Äppel
1 tsk äppelmos
1 tsk vetegroddar
Blanda ingredienserna till en pasta som du sedan fördelar över ansiktet undvik ögonen. Låt pastan verka i 15 minuter och skölj av det med varmt vatten.

En Smarrig Ansiktstårta ?
1 dl vispgrädde,
5 citronmelissblad,
5 hallon (gärna färska)
Vispa grädden, hacka citronmelissen fint. Mosa hallonen och blanda ingredienserna. Applicera på ren hud och låt masken verka ca 20 minuter. Skölj med ljummet vatten.
Grädde är bra för huden den mjukar upp tillför fetter och ger en mild peeling… Bra för en känslig hud.
Avokado och banan
Avokado och banan är välgörande för torr hy och särskilt banan passar åldrande hy.
Gör en skrubb – peeling med avokado. Låt ett par matskedar havregryn dra i vatten över natten så att du får en kräm. Havre är rikt på rätt fett och antioxidanter. Grynen skrubbar bort döda hudceller, fett och smuts. Mixa sedan havregrynskrämen med en avokado och lite olivolja. Skrubba huden noga.
Ansiktsmasker med avokado för torr hy
Avokado tillsammans med lite olivolja blir en enkel ansiktsmask. Denna passar bra till den som har torr hy. Du kan variera masken med några matskedar honung och banan.
En egg-gula kan även tillsättas. För fet hy tillsätts lite citronsaft, vindruvor kan också mosas i.
För att undvika acne och fet hy så bör man ändra ens kost och undvika snabbmat, det är också viktigt att dricka mycket vatten. Om man vill förlita sig på rengöringsprodukter så finns det ansiktsvatten och antibakteriella produkter mot acne som är att rekommendera.
Ansiktsmasker är också effektiva mot acne och fet hy. Den bästa effekten får man om man väljer en mask som innehåller antingen citron, apelsin, grapefrukt eller papaya. Viktigt att tänka på är att hy som är fet och/eller har acne behöver också fukt. Sådan hud behöver också mer hjälp att komma i balans och mängder med näring…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *